zaterdag 12 mei 2007

Bus(y)

Donderdag 17.45u: Ik sta te wachten op de bus in Leuven en probeer iets te bedenken om te schrijven voor deze blog. De bus is vrij laat en twee 65 plussers die naast mij staan beginnen nerveus heen en weer te wiebelen omdat de bus maar niet komt. Natuurlijk wordt het voor mij dan wel heel moeilijk om niet lachen. Dat is het! Ik weet iets om te bloggen! Busverhalen!

Door al vier jaar elke week van Geel naar Leuven en terug te reizen ken ik nu wel ongeveer elke buschauffeur van den 307. En sommigen kennen mij ook denk ik. Vooral door het voorval van ongeveer een jaar geleden. Toen wilde de Lijn onze buspaal verwijderen omdat er te weinig volk opstapt. Komaan, dat is dus wel ONZE buspaal eh (van mij en mijn zus). Gelukkig was er een buschauffeur die ons waarschuwde, waardoor we de nodigen acties konden ondernemen -> nog meer opstappen aan de buspaal :-) . De paal staat er nog steeds, al moet ik soms wel heel hard springen en zwaaien opdat de bus zou stoppen, want niemand stapt daar ooit op, behalve wij dan.


Totdaar de paal. Busverhalen! De eerste reden waarom er altijd, maar dan ook altijd iets gebeurd in de bus komt volgens mij door de mensen die op de bus zitten. Het is een beetje zoals de indianen en cowboys. Studenten versus 65 plussers. Een enkeling behoort tot een tussencategorie. Maar meestal dus enkel studenten of 65 plussers (van/naar Gasthuisberg). Studenten, de angst van elke 65 plusser! De student heeft altijd een grote rugzak bij die (uit plaatsgebrek) in het midden van de gang moet worden gelegd. Paniek bij de 65 plussers! Hoe moeten ze ooit uit de bus geraken! De enigste oplossing is blijkbaar 5 haltes voor ze moeten afstappen al recht te staan en wachten bij de deur tot de bus stopt.

De tweede reden is plaatsgebrek. De bus zit altijd goed vol. Het begint al als je moet opstappen. De student ligt half op de grond te wachten op de bus, de 65 plusser begint een beetje zenuwachtig te worden. De bus komt eraan... vertraagt... maar stopt niet vlak voor de 65 plusser. Paniek! Voor de 65 plusser zit er maar één ding op, de student een duwtje geven, wat trouwens erg makkelijk gaat als de student een grote rugzak heeft (-> minder evenwicht enzo). En hop, de 65 plusser is als eerste in de bus. Als de bus vol zit en er stapt een 65 plusser op, er zal altijd een student rechtstaan. Altijd! Ik heb op die vier jaar tijd nog niet geweten dat er niemand rechtstond. En toch weten sommige 65plussers dat niet te waarderen. Zo een keertje in een overvolle bus (maar echt overvol, de gang stond vol met rechtstaande studenten) durfde een koppel 65 plussers die al gezellig op een bankje zaten vanaf Leuven tegen elkaar zeggen op luide toon (de 65 plusser praat iets luider als de student) dat de jeugd van tegenwoordig niet meer rechtstaat voor oude mensen. Vele boze blikken gingen hun richting uit, maar blijkbaar begreep het koppel niet waarom. Enfin, ik vind dat je toch wel moet rechtstaan voor oude mensen. En ik probeer dat ook altijd, maar wel met mate. Als ik van Geel naar Leuven rechtsta dan val ik flauw (ik val nogal rap flauw). En ik heb ook al gemerkt dat nog fitte 65 plussers het niet altijd appreciëren als je voor hen wil rechtstaan. Bovendien kunnen sommige 65 plussers wel rechtstaan in de bus. Die keer dat we met de bus voorbij een zwaar ongeval passeerde sprongen de 65 plussers meteen van hun stoel.

Maar ik heb helemaal niks tegen de 65 plussers hoor! Zonder hen zou het maar saai zijn op de bus. En ik heb er ook al heel wat leuke gesprekken mee gehad. Bijvoorbeeld zoals enkele weken geleden toen dat een mevrouw mijn naam vroeg en opschreef omdat ze er in geloofde dat ik het later ver ging schoppen in de showbizz, hehe. Of die keer dat een vrouw vertelde wat voor kunstjes haar hond allemaal kon, hilarisch!

Bij deze ga ik nu snel een nieuwe categorie aanmaken (als mij dat tenminste lukt): busverhalen. Verder wil ik nog snel iedereen bedanken voor de berichtjes en cadeautjes, het was een leuke verjaardag! Bedankt!!!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Jeej, de rubriek 'busverhalen' klinkt me al heel leuk! :-)

You go, Sara! :p

*kijk ik post een reactie zodat jij blijft schrijven* :p

Mathias zei

Dat doet me denken aan de tijd dat ik nog met de bus naar de HIK ging...

Eerst de 490 naar het station van Geel om dan 20 minuten te moeten wachten op de pendelbus naar de hik 's morgens.

Elke morgen staat die bus daar klaar aan het station, maar die buschauffeur weigert de deuren open te doen tot 5 minuten voordat hij moet vertrekken.

Dus in de winter, het vriest dat het kraakt, ziet iedereen daar blauw van de kauw (dichterlijke vrijheid) terwijl die buschauffeur lekker warm zijn krant aan het lezen is achter het stuur...

Sommige mensen verdienen het om in een trage en pijnlijke dood te sterven... :-)

Koen zei

Busverhalen ... ik ken er (gelukkig) niet veel van.

Fietsverhalen daarentegen :p

Anoniem zei

Busverhalen... breek me de mond niet open. 8 minuten wete wel: omgerekend al zowat 27uur gestolen leven door de lijn.
Trouwens: de categorieën van mensen die meerijzen met de lijn zijn niet alleen studenten en ouderen. Ook marginalen en staatsambtenaars (die meerijden omdat dat gratis is) zijn op te merken reizigers.